En for historiebøkene

Publisert: 09.06.2013
- Anett Gunnerud & Fred Voldset. Fotograf: Trine Marken
I oktober i fjor lanserte vi målsettingen om å bli de første i Norge under 1 time over 50 km på landevei. I går gjorde vi det. Den står til evig tid. Det var et høyrisiko-prosjekt fra første stund. For det første visste vi at vi måtte gjøre det med standard landeveissykler, noe som ga oss gode 45 sek per mil i disfavør i forhold til temposykler. For det andre hadde vi bare ett forsøk, på en dato som ble satt mange måneder i forkant, tilpasset øvrig rittprogram. For mye vind denne dagen, og vi ville være sjanseløse. Mulighetene for en real nedtur var med andre ord i stor grad tilstede, men vi har likevel ikke fokusert ett sekund på noe annet enn at vi kom til å nagle denne.

Gårsdagen opprant med forhold helt i grenseland for et vellykket forsøk, og vi vurderte bare minutter før start å avlyse/utsette til søndag morgen. Etter en teststart, der vi fikk kjent godt på motvinden, valgte vi imidlertid å veie oppbygd energi og motivasjon tyngre enn det negative rundt forholdene.

Vi måtte grave dypt for sakte men sikkert å krype opp mot 48-48,5 km/t i snitt på vei ut mot vending, der vi etter å ha fått laget rundt kjegla, var nede i 48,1 før vi fikk satt rulla skikkelig. Da hadde sågar vinden løyet til noe i nærheten av vindstille. Men uten vind imot gikk den første mila etter vending rett og slett styggfort på 11:00! Bare på denne mila spiste vi opp mye av det vi tapte på vei ut, og ved 36 km så vi for første gang 50,0 i snittfart. De siste 14 km løftet vi snittfarten jevnt og trutt, for tilslutt å lande på 50,6 ved målgang, med en offisiell tid på 59 minutter og 13 sekunder.

Med vindstille tror vi nok vi fort vi kunne ha kjørt 2 minutter raskere, men vær- og vindforhold rår ingen over. Sluttiden er uansett av underordnet betydning, og vi er nå bare fantastisk fornøyde med å ha klart å gjennomføre det vi satte oss fore for mange måneder siden: Å bli de første under timen.

Vi retter en stor takk til Tommy Olsen fra Ottestad SK for å ha lagt tilrette og stilt som offisiell tidtager ved forsøket. Slike tempoildsjeler trenger vi flere av! Vi sier også tusen takk til alle de som følger oss og kommer med støtteerklæringer underveis - disse betyr mye!

Med det retter vi igjen blikket fremover. Nå er det Sepura50 og kamp mot kontinental- og elitelagene som står for tur. Merk datoen: 13. juni. Mer info finnes på www.sepura50.no.Ordrett fra Team Sepuras kick-off 17. oktober ifjor:
  • Mål: Gjennomføre den raskeste 50 km som er kjørt i Norge noensinne
  • Første under 1 time, uoffisiell Norgesrekord
  • 51-52 km/t i snitt under optimale forhold
  • Eksklusivt for Team Sepura (storlag)
  • Gjennomføres i landets raskeste trasé, langs Glomma fra Snålroa og nordover
  • Arrangeres av Ottestad IL/SK
  • Dato tilpasses øvrig rittprogram og med arrangør
Emile Moberg, signatur