Nytt år, nye muligheter

Publisert: 01.02.2013
- Emilie Moberg
Her kommer årets første oppdatering fra proffsyklisten. Vi er godt på vei inn i et nytt år, og mange nye muligheter til å oppnå gode resultater ligger foran oss. For min del ble starten av 2013 mer trøblete enn forventet. Operasjonen i desember var vellykket og jeg følte meg bedre og bedre utover i juleferien (til tross for lite ribbe, kaker og ingen kaffe...). Men rett over nyttår ble halsen værre og det viste seg at et virus hadde satt seg i såret. Jeg hadde planer om å komme i gang med intervaller og langkjøringer ute før treningsleiren den 18. januar, men det måtte utsettes da halsen ikke var bra. Så fort jeg prøvde å presse pulsen over sone 1, så hørtes jeg ut som en KOLS pasient, så det var ingen vits.
Jeg var tålmodig og trente veldig mye på rulle inne (4 timer rolig på fastrulle anbefales ikke) og fikk gjennomført gode styrketreninger istedenfor. I tillegg hadde jeg fullt opp med eksamenslesing frem mot eksamen som var den 16. januar. Det var utrolig godt å få unnagjort den og rett etterpå reiste jeg til Nice i Frankrike for å delta på lagets første treningssamling der.

For denne sesongen har laget tatt inn flere nye jenter. Vi tok inn den australske sølvvinneren fra VM, Rachel Neylan, og den australske superspurteren Chloe Hosking. Av norske ryttere tok vi inn Miriam Bjørnsrud fra Eidsvoll, Siri Minge fra Stavanger og Cecilie Gotaas Johnsen fra Trondheim. Emma Johansson skiftet lag til Green Egde før 2013 sesongen, men vi har tatt inn ei annen svensk jente, Emilia Fahlin, som har syklet på et av verdens beste sykkellag (T-mobile, HTC Highroad, Specialized Lululemon osv) siden hun var første års senior. I tillegg tok vi inn den italienske venninnen til Elisa Longo Borghini (bronse i VM 2012), Rossella Ratto, som bare er 19 år, men ble nr 6 i sitt første senior VM. Vi har altså forsterket stallen ytterligere og jeg mener at laget aldri har vært så bra jevnt over.

Det var spennende å møte de nye jentene på laget i Nice. Vi bodde i et flott hus i Roquebrune, ca 45 min fra Nice mot St. Tropez, som var et fint utgangspunkt for trening i området. Det var veldig sosialt med 11 jenter i et hus og vi ble raskt godt kjent med de nye. Jeg fikk et godt inntrykk av alle sammen og føler at vi allerede har en god stemning og moral innad i laget. Vi hadde hver vår kveld hvor vi lagde middag og siden vi er jenter fra ulike nasjoner ble det mye forskjellig. Ukens kulinariske høydepunkt var nok da italienerne disket opp med hjemmelaget gnocchi. Ellers ble utlendingene veldig glad i havregrøt til frokost etterhvert.

Vi hadde felles trening hver dag og fikk kjørt mange bra langturer både med og uten intervaller underveis. Det er både fjell og flate områder der slik at klatregeitene fikk prøvd seg i fjellene (vi andre hang på så lenge som mulig) og som lag fikk vi testet ut full fart i rulla på flatene og testet spurtopptrekket. I og med at jeg akkurat rakk å bli 100 % frisk i halsen før leiren, så skulle jeg holde litt igjen på de aller hardeste øktene. Jeg vet at det er enda en stund til jeg skal være i toppform og at det viktigste nå var å få mil i beina igjen. Jeg følte fremgang dag for dag og det var helt fantastisk å kunne sykle ute igjen.

I tillegg til å få trent godt sammen hadde vi også lagmøter hvor vi diskuterte hvilke regler som skal gjelde innad i laget og hvilke målsetninger vi har som lag i år. For at et lag skal fungere må man ha et sett regler alle følger. Det er også viktig at alle er enige om hvilke mål laget skal ha og når hver enkelt skal legge inn toppformen for å prestere best mulig for laget. Når jeg ser på hvilke løp vi skal kjøre i år og hvordan laget ser ut, så tror jeg 2013 blir veldig spennende. I tillegg fikk vi utdelt flotte nye Scott Foil 15 sykler og nytt teamtøy fra Decca Belgium (se bilde til høyre).

Helt på slutten av leiren ble jeg forkjølet og det var veldig kjedelig siden jeg egentlig skulle rett til Tour of Qatar rett etterpå. Jeg måtte heller reise hjem til Oslo for å bli 100 % frisk. Etter et par rolige dager var jeg tipp-topp igjen og jeg har nå gjennomført en god bolk med trening her hjemme.

Selv om det er kjedelig å melde avbud til løp, så er det forsatt veldig tidlig på året og det betyr lite å gå glipp av det. Det viktigste nå er å bygge seg opp til sesongstart i Europa, som for min del blir i Belgia den 27 februar i Le Samyn des Dames. Etter dette løpet går det i ett frem til mai. Mine store mål denne våren er å gjøre en best mulig hjelperytterrolle i verdenscupene, Ronde van Drenthe (9. mars) og Ronde van Vlaanderen (31. mars, Belgia), og prestere i Gent Wevelgem (24. mars), Energiwachttour (3-7. april, Holland) og Tour of Chongming Islands (1-3 mai, Kina) + World Cup Chongming Islands (5. mai, Kina).
Tour of Qatar er nå ferdig og laget gjorde det veldig bra. Chloe Hosking vant den første etappen og hadde ledertrøyen i to dager. Den tredje dagen punkterte hun 2 km før mål og mistet bonussekundene den dagen. Det førte dessverre til at hun mistet ledertrøyen. Til slutt ble Chloe nr. 2 sammenlagt og vant den hvite trøyen. En fantastisk start for Team Hitec Products i 2013!

Nå skal jeg tilbringe de første dagene av februar hjemme i Oslo og Halden, før jeg reiser til Gran Canaria den 10. februar for å gjennomføre den andre treningssamlingen før sesongstart. Der venter mange lange økter og knallharde intervaller i fjellene. Kanskje jeg kan ta med meg noen flotte sykkelskiller på armer og bein hjem også.. Livet som toppidrettsutøver er herlig!

Vi hørs!


Sykkelhilsen fra
Emile Moberg, signatur